Surfarens ordbok

Precis som hos många andra sporter så finns det inom surfingen ett eget förråd av fackord och uttryck. Inom surfing så är många ord tagna från eller besläktade med sjöfarten. Nedan tänker vi gå igenom några av de vanligaste orden man kan behöva veta när man börjar surfa. 

kvinna_surfar_surfing_363420353

Brädans delar

Brädans delar beskrivs i mångt och mycket precis som en båt. Framsidan av brädan är dess för, baksidan är aktern och toppen är dess däck. Då surfing ofta utövas utomlands så kan det vara minst lika viktigt att känna till dessa orden på engelska. Där är de ovan nämnda orden följande: Nose för fören, tail för aktern och deck för däcket.

Manövrar

När man skall ställa sig upp på brädan från att ha legat på den så kallas det internationellt sett för ”pop-up” men i svenska kretsar används normalt sett endast uttrycken att resa sig eller bara att ställa sig upp. Självklart kan även det engelska ordet användas.

Vattnet

När man pratar om vattnet så kan det ibland vara viktigt att belysa vågens topp. Detta kallas ofta vågens krön eller på engelska crest.

Den sidan av vågen som rör sig mot land kallas för vågens framsida eller på engelska wave face.

 

Det här inlägget postades i Blog. Bokmärk permalänken.