Utrustning

Den utrustning du behöver då du ska surfa beror lite på vilken form av surfing du ska göra. Det finns nämligen tre olika former av surfing: vanlig surfing, vindsurfing och Kitesurfing. I Kitesurfing använder du dig av en kite, en stor drake, som hjälper dig att få fart och komma framåt med hjälp av vinden. I vågsurfing håller du i ett stort segel som sitter fast på surfingbrädan och du kommer framåt med hjälp av vinden i seglet. I vanlig surfing paddlar du ut till de rätta vågorna och åker på vågen framåt. Något som alltid är skönt att ha på sig när man surfar är en bra våtdräkt. Du håller då dig varm längre och kan njuta av din surfing.

Kitesurfing

Om du är ny och ska börja med kitesurfing är det några saker du behöver:

  • kitesurfterBräda
  • Kite
  • Sele
  • Bom
  • Hjälm

Utformningen på dessa redskap är lite olika beroende på ändamålet. Det finns två typer av kitar:

  • Foil kite; ser ut som en fallskärm med dubbla tyg, håller formen med hjälp av bridles som är många korta linor.
  • Tube kite; denna kite håller formen med hjälp av att blåser upp framkanten och lattorna. Framkanten kallas för LE – Leading Edge.

Bommen håller man i då man kitar och det är med den man styr och reglerar farten Skjuter man bommen ifrån sig sjunker kraften i kiten och drar man den mot sig stiger kraften.

Det finns två typer av brädor, surfbräda eller twintip bräda. Kite surfbrädorna är ganska små och gjorda i hårdare material än vanliga surfbrädor på grund av att de skall tåla att hopp och att man landar på dem.

Kiting kan även göras på vintern på snö och kallas då snowkiting. Du byter då ut surfingbrädan mot en snowboard eller skidor.

Är det första gången du ska kita är det bra att ta en kurs för att få hjälp. Gör du det brukar det oftast finnas utrustning att låna eller hyra så du får rätt grejor.

Vindsurfing

 Utrustning för vindsurfing består av följande delar:

  • Vindsurfingsbräda
  • Rigg; detta består av segel, mast och bom. Det behövs även en förlängare för att fästa riggen i brädan.
  • Fena; Denna sitter monterat under brädan. Den behövs för att kunna styra brädan. Har du stort segen behöver du en stor fena.

Något som är bra att tänka på om du ska köpa utrustning är att köpa bräda och segel från samma årtal. Då är de gjorda för att användas ihop och det fungerar bra. Köper du en gammal bräda och ett nytt segel är det lätt hänt att de inte passar ihop.

Vågsurfing

Den enda utrustning som behövs för vågsurfing är brädan. För att hitta rätt bräda för just dig är det bra att fråga i någon bra sport eller surfbutik.