Styrketräning för surfare

surfare_301223978

Som säkert redan är bekant kan det ordentligt fysiskt krävande att surfa, speciellt om man håller på länge i sträck. Här tänkte vi tipsa om vad man bör träna för att klara med mer surfing och på så sätt även ha mer roligt!

Målsättningen kommer ju att vara avgörande för vilken typ av träning man borde satsa på men generellt sett kan man säga att man bör träna både explosivitet och uthållighet i överkroppen för att klara av paddlingen under en längre tid. Tillsammans med detta kommer man att behöva träna benstyrka, kondition, balans och core för att bli en bättre surfare.

För att träna överkroppen kan man komma långt med grundläggande redskap som lite fria vikter och en träningsbänk. Och det behöver inte vara speciellt dyrt för att göra jobbet. Detta kan man sedan kombinera med simträning och där crawl att rekommendera. Simningen kan man gärna göra två eller tre gånger per vecka, speciellt månaden innan surfsäsongen börjar. Är det varmt och fint väder kan man ju så klart även bara sticka ut med brädan och paddla som vanligt.

När man satsar på att bygga upp styrka i benen är det många som svär att djupa knäböj är en av de bästa möjliga träningssätten. Detta kan man sedan kombinera med raka marklyft för rumban och lårens baksida, benspark för att isolera lårmuskeln och lårcurl som tränar hamstringsmuskulaturen som sitter på lårets baksida.

Coreträning är en av de träningsmetoderna som troligtvis är minst omtyckt, men det kan också ge riktigt bra resultat. Det är träning som huvudsakligen fokuserar på mage och rygg. Praktiskt taget all coreträning kan man göra med endast en träningsmatta eller pilatesboll som eventuell utrustning.

Kondition är ju knappast något som behöver förklaras. Simningen är så klart ett sätt att träna konditionen, men andra alternativ kan vara cykling eller löpning. Här kan man helt enkelt satsa på någon typ man själv gillar.

Det här inlägget postades i Blog. Bokmärk permalänken.